Germania: Prima de inflație de până la 3.000 de euro – și asta fără taxe: Cine primește banii – și când vor fi plătiți?
Pentru a ușura populația, companiile pot plăti o primă de inflație de până la 3.000 de euro – și asta fără taxe.
Ce este prima de compensare a inflației?
Ajustarea la inflație este o plată suplimentară unică sau, dacă este necesar, mai multe plăți suplimentare până la un total de 3000 de euro, care sunt scutite de impozitul pe salarii și contribuțiile la asigurările sociale. Este important ca aceste plăți să fie plătite în plus față de salariul/salariul convenit.
Cine primește această compensație pentru inflație?
Ajustarea pentru inflație poate fi plătită de către angajator tuturor angajaților, adică angajaților cu normă întreagă și cu normă parțială, dar și celor cu un loc de muncă marginal, cum ar fi minijobers, studenți activi și stagiari.
Căutătorii de locuri de muncă primesc și compensații pentru inflație?
Potrivit unei declarații a Guvernului Federal, Indemnizația de șomaj II/Ordonanța de securitate socială va fi completată astfel încât prima de compensare a inflației pentru prestațiile sociale aferente veniturilor să nu fie socotită ca venit. Aceasta înseamnă că, dacă beneficiarii sunt dependenți de prestații sociale, banii nu vor fi contabilizați din venitul lor.
Seful trebuie sa plateasca prima?
Nu, angajatorul nu trebuie să plătească această plată specială. Prima de compensare a inflației este o plată specială voluntară în afara acordurilor contractuale ( contract de muncă , contract colectiv). De asemenea, șeful decide câți bani se plătesc angajaților. Limita superioară a sumei fără taxe și asigurări sociale este de 3.000 de euro.
Plată unică sau plăți multiple?
Angajatorii au posibilitatea de a alege cât să transfere angajaților lor. Se fixează doar suma maximă de 3000 euro. Deci nu se poate plăti nimic, precum și orice sumă de la 1 la 3000 de euro. Angajatorul poate acorda o plată unică, dar și mai multe plăți parțiale. În general, însă, limita maximă nu trebuie depășită.
Este posibilă compensarea inflației și în natură?
Da. Cu toate acestea, aceste beneficii în natură trebuie să aibă scopul de a scuti angajații de costul ridicat al vieții. În loc să plătiți în numerar, sunt posibile și vouchere pentru realimentare, pentru bunuri și alimente. Important: Dacă astfel de tichete sunt deja plătite angajaților ca parte a salariului lor, angajatorul nu poate include aceste tichete în prima de inflație.
Ce trebuie să ia în considerare șeful atunci când efectuează plăți?
Scutirea de taxe și taxe a serviciului acordat se acordă numai pentru un beneficiu suplimentar în numerar sau fără bani. Angajatorul trebuie să precizeze că ajustarea inflației este legată de creșterea prețului – de exemplu, prin intermediul unui articol separat pe fișa de salariu sau de salariu.
Toți angajații trebuie tratați în mod egal?
În principiu, angajatorul trebuie să respecte principiul egalității de tratament, adică să trateze toți angajații în mod egal. El se poate abate de la aceasta numai dacă are o justificare obiectivă pentru a face acest lucru. Același lucru se aplică dacă anumiți angajați primesc mai puține compensații de inflație decât alții.
De când până când se poate plăti compensația?
Posibilitatea acordării acestei plăți speciale scutite de taxe și taxe există din 26 octombrie 2022. Se încheie la 31 decembrie 2024.
Unde este reglementată compensația pentru inflație?
Baza primei voluntare de compensare a inflației a angajatorului este „Legea privind reducerea temporară a cotei impozitului pe vânzări la livrările de gaze prin intermediul rețelei de gaze naturale”. Această măsură de scutire se datorează inflației ridicate care a apărut ca urmare a sancțiunilor economice impuse Rusiei.
Sfat practic cu privire la prima de compensare a inflației
În principiu, compensarea pentru inflație este un beneficiu voluntar oferit de angajator. Prin urmare, angajații nu au dreptul la aceasta. Totuși, dacă angajatorul plătește bonusul unor angajați și nu altora, trebuie să existe un motiv obiectiv pentru aceasta. Dacă vă simțiți pe nedrept dezavantajat în acest sens, un avocat specializat în dreptul muncii vă poate oferi sprijin de specialitate.
Descoperă mai multe la Spflorin.Ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.